reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
© Rice University
Przemysł elektroniczny |

Grafen ma pyszny potencjał

O zaletach i możliwych zastosowaniach grafenu słyszeliśmy już naprawdę wiele, ale dodawanie go do jedzenia to jeden z najnowszych pomysłów naukowców.

Naukowcy Rice University pracują nad technologiami, dzięki którym możliwe jest tworzenie jadalnej elektroniki. Chodzi o nakładanie grafenowej pianki na jedzenie (i inne materiały, takie jak papier czy tekstylia). Zwykły tost może mieć zatem nakładkę przewodzącą prąd lub np. sensor. - Bardzo często zdarza się, że nie widzimy zalet jakiegoś rozwiązania, dopóki nie stanie się dostępne. Może jedzenie będzie miało maleńkie tagi RFID, zawierające informacje na temat pochodzenia, czasu magazynowania i drogi, jaką przebyło, by trafić na nasz talerz – mówi prof. James Tour. Co więcej, grafenowy dodatek, umieszczony bezpośrednio na jedzeniu, mógłby np. zawierać sensory wykrywające bakterie E. coli lub inne mikroorganizmy.

reklama
reklama
Załaduj więcej newsów
April 25 2024 14:09 V22.4.31-1
reklama
reklama