© Rice University
Przemysł elektroniczny |
Grafen ma pyszny potencjał
O zaletach i możliwych zastosowaniach grafenu słyszeliśmy już naprawdę wiele, ale dodawanie go do jedzenia to jeden z najnowszych pomysłów naukowców.
Naukowcy Rice University pracują nad technologiami, dzięki którym możliwe jest tworzenie jadalnej elektroniki. Chodzi o nakładanie grafenowej pianki na jedzenie (i inne materiały, takie jak papier czy tekstylia). Zwykły tost może mieć zatem nakładkę przewodzącą prąd lub np. sensor.
- Bardzo często zdarza się, że nie widzimy zalet jakiegoś rozwiązania, dopóki nie stanie się dostępne. Może jedzenie będzie miało maleńkie tagi RFID, zawierające informacje na temat pochodzenia, czasu magazynowania i drogi, jaką przebyło, by trafić na nasz talerz – mówi prof. James Tour. Co więcej, grafenowy dodatek, umieszczony bezpośrednio na jedzeniu, mógłby np. zawierać sensory wykrywające bakterie E. coli lub inne mikroorganizmy.