reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
© Rice University Przemysł elektroniczny | 23 lutego 2018

Grafen ma pyszny potencjał

O zaletach i możliwych zastosowaniach grafenu słyszeliśmy już naprawdę wiele, ale dodawanie go do jedzenia to jeden z najnowszych pomysłów naukowców.
Naukowcy Rice University pracują nad technologiami, dzięki którym możliwe jest tworzenie jadalnej elektroniki. Chodzi o nakładanie grafenowej pianki na jedzenie (i inne materiały, takie jak papier czy tekstylia). Zwykły tost może mieć zatem nakładkę przewodzącą prąd lub np. sensor.

- Bardzo często zdarza się, że nie widzimy zalet jakiegoś rozwiązania, dopóki nie stanie się dostępne. Może jedzenie będzie miało maleńkie tagi RFID, zawierające informacje na temat pochodzenia, czasu magazynowania i drogi, jaką przebyło, by trafić na nasz talerz – mówi prof. James Tour. Co więcej, grafenowy dodatek, umieszczony bezpośrednio na jedzeniu, mógłby np. zawierać sensory wykrywające bakterie E. coli lub inne mikroorganizmy.

Komentarze

Zauważ proszę, że komentarze krytyczne są jak najbardziej pożądane, zachęcamy do ich zamieszczania i dalszej dyskusji. Jednak komentarze obraźliwe, rasistowskie czy homofobiczne nie są przez nas akceptowane. Tego typu komentarze będą przez nas usuwane.
reklama
Załaduj więcej newsów
June 15 2018 00:12 V9.6.1-1