reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
© lavitreiu-dreamstime.com
Przemysł elektroniczny |

IBM prorokuje: 5 innowacji na następnych 5 lat

Przełom roku to tradycyjnie czas przepowiadania przyszłości. Naukowcy z IBM twierdzą, że w ciągu najbliższych pięciu lat komputerowe zmysły czeka gwałtowny rozwój i że wyraźnie zmieni to nasze życie.

Dotyk, wzrok, słuch, smak i zapach – komputery mają korzystać ze wszystkich zmysłów. Weźmy dotyk: za pięć lat, kupując sweter przez Internet, będziemy mogli sprawdzić z jakiego materiału jest zrobiony. Wystarczy dotknąć ekranu naszego smartfona (czy czego tam będziemy akurat używali). Komputery znacznie rozwiną swoje możliwości dotyczące rozpoznawania obrazów. Mają je rozumieć, a nie tylko widzieć. Jednym z zastosowań będzie medycyna. Komputery będą potrafiły błyskawicznie przetwarzać olbrzymie ilości informacji graficznych, aby rozpoznać nieprawidłowości oraz pomagać w diagnozowaniu. Jeśli chodzi słuch, to mamy pójść znacznie dalej niż znane już dobrze rozpoznawanie mowy. Po pierwsze komputer ma rozróżniać emocje. Być może powód płaczu niemowląt przestanie być tajemnicą (przynajmniej w niektórych przypadkach). Swoją drogą rozpoznawanie emocji w głosie ma znaleźć zastosowanie w call-centrach, dzięki czemu sprzedawcy będą bardziej skuteczni – tu można się zacząć zastanawiać, czy na pewno cieszy nas akurat ten aspekt rozwoju. Ale analiza otaczających dźwięków ma także pomóc w przewidywaniu różnych zdarzeń takich jak lawiny czy upadek drzewa w lesie. IBM zapowiada, że za pięć lat komputery będą wiedziały lepiej od nas co nam najbardziej smakuje. I w to najtrudniej uwierzyć, a tym bardziej się zgodzić. Skomplikowane algorytmy wezmą bowiem pod uwagę strukturę chemiczną jedzenia oraz wzajemne oddziaływanie związków smakowych i powiążą to z ludzkimi upodobaniami, by w ten sposób skomponować posiłek, na który możemy mieć ochotę. I może faktycznie, takie działanie pomoże ludziom na diecie rozszerzyć ich doznania smakowe komponując nowe zestawienia, ale wydaje się raczej sposobem na powstanie kolejnych snobistycznych restauracji. Czasami naprawdę trudno nie być tradycjonalistą. Sztuczne nosy są już stosowane, chociażby przy wykrywaniu narkotyków i materiałów wybuchowych, ale nowe czujniki mają analizować nie tylko strukturę chemiczną zapachów, ale również ich oddziaływanie na naszą psychikę. Inny aspekt rozwoju komputerowego węchu ma przynieść wymierne korzyści dla zdrowia, ponieważ analiza naszego oddechu może dać informację na temat chorób wątroby, nerek lub wykryć początki astmy czy cukrzycy. A na co dzień wielu turystów na pewno chętnie miałoby przy sobie sztuczny nos, który sprawdzi, czy toaleta w hotelu naprawdę została zdezynfekowana. © IBM

reklama
reklama
Załaduj więcej newsów
March 28 2024 10:16 V22.4.20-1
reklama
reklama