© luchschen-dreamstime.com
Przemysł elektroniczny |
Laser do badania żywności
Laser skonstruowany przez naukowców z lubelskiego instytutu PAN ocenia jakość warzyw i owoców.
Aby sprawdzić, czy jabłko albo gruszka są zdrowe, trzeba je przekroić i poddać analizie chemicznej. Laboratoria zajmujące się takimi badaniami wykonują swoją pracę bez problemów, ale oczywiście zbadany owoc nie nadaje się już do wykorzystania. Naukowcy z Instytutu Agrofizyki Polskiej Akademii Nauk im. Bohdana Dobrzańskiego w Lublinie znaleźli na to sposób. Ich "aparatura do niedestrukcyjnej oceny jakości warzyw i owoców na podstawie zjawiska biospeckli" czeka już na decyzję Urzędu Patentowego.
- Owoc oświetlamy światłem laserowym, tworzy się tzw. zmienny w czasie obraz plamkowy. Na jego podstawie jesteśmy w stanie ocenić, czy owoc jest zdrowy, czy są w nim zmiany fizjologiczne czy też jaka jest zawartość barwników – mówi dla "Gazety Wyborczej" prof. Artur Zdunek z IA PAN - Światło laserowe wnika nieco we wnętrze owocu, dzięki temu możemy też określić, czy nie ma w nim zmian na skutek uszkodzeń mechanicznych – dodaje prof. Zdunek.
Takie prześwietlanie w żaden sposób nie uszkadza owocu. Naukowcy sprawdzili, że przy zastosowanej mocy, laser nawet nie podgrzewa powierzchni.
Prototypy urządzenia zostały skonstruowane w ramach projektu o wartości 1,15 mln PLN finansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju i są teraz testowane w laboratoriach. Ale aparatura może też znaleźć zastosowanie chociażby w sadach lub liniach sortowniczych. Wymaga to jednak dalszych prac i udoskonalania maszyny.
- Nastawimy się na to, że najpierw laboratoria będą używać tej metody, następnie powstaną nowe urządzenia, udoskonalone, bardziej poręczne, do wykorzystania w sortowniach – cytuje wypowiedź profesora portal Onet.
---
Źródło: Gazeta Wyborcza/Onet