reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
© AW Komponenty | 19 października 2011

Jak zwiększyć pojemność dysków twardych?

Nie będzie to poradnik, a jedynie prezentacja pewnego odkrycia singapurskiego inżyniera, który udowodnił, jak można 6-krotnie zwiększyć pojemność dysku twardego za pomocą ... soli kuchennej.

Talerze dysków twardych są płytami, na których umieszczone są losowo rozproszone, nanoskopowe ziarna. To one przechowują poszczególne bity danych. Jak nietrudno się domyślić, chodzi o to, by ten bezwład uporządkować. Jak to zrobić wymyślił Joel Yang z Singapurskiego Instytutu Badań nad Materiałami. Nie chodzi tu o zmniejszenie tych ziaren, gdyż pomysł inżyniera z Singapuru, zakłada nawet powiększenie tych drobin (z 8 do 10 nm). Największą nowością ma być równomierne uszeregowanie tych cząstek, dzięki czemu możliwe będzie upakowanie ich większej ilości na danym wycinku przestrzeni. Jak sam mówi, przypominać to będzie pakowanie walizek. Gdy nasze rzeczy wrzucimy bezwładnie do torby, walizki, czy pudełka, zajmą one dużo miejsca. Jeśli jednak umiejętnie je ułożymy, okazuje się, że może wejść tam dużo więcej rzeczy, aniżeli wrzucane byłyby one luzem. Podobna zasada ma zostać wykorzystana przy okazji szeregowania ziaren na talerzach dysków twardych. Istotnym elementem tego procesu ma być wspomniana sól. Podczas litografii wiązką elektronową powierzchni dysku, należy dodać odpowiednio przygotowany roztwór chlorku sodu. Pozwoli to na osiągnięcie większej rozdzielczości, pozwalającej na pojedynczym calu kwadratowym zmieścić aż 1,9 TB danych! Pierwsze testy tej technologii udowodniły tezę Yanga.
reklama
reklama
Załaduj więcej newsów
November 19 2019 17:01 V14.7.13-1