reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
© AW
Komponenty |

Jak efektywnie wykorzystać straty cieplne?

Międzynarodowy zespół naukowców z czołowych uniwersytetów z całego świata pracuje nad efektywnym wykorzystaniem strat idących na ciepło, wynikłych podczas pracy układów elektronicznych. Pierwsze wyniki są bardzo zadowalające.

Wszystko rozbija się o podstawowe działanie elektronów i ich własności, w tym całkiem nowe zjawisko, którego odkrycia dokonano pod przewodnictwem profesora Markusa Munzenberg'a. Wszystko rozchodzi się o efekt termoelektryczny, zwany też efektem Seebeck'a. Po podgrzaniu pewnych materiałów, różnica w temperaturze poszczególnych elektronów powoduje powstanie potencjału elektrycznego. Dotyczy to przede wszystkim elektronicznych komponentów wykonanych z materiałów magnetycznych, rozdzielonych cienką warstwą tlenku. Grubość ta nie powinna przekraczać kilku atomów. Uniwersytety w Gottingen, Bielefed, Giessen, i inne, w tym słynny MIT, pracują nad efektywnym wykorzystaniem tego zjawiska, do stworzenia prawdziwie ekonomicznych układów mikroprocesorowych. Nie chodzi tu jedynie o odzyskanie części utraconej energii na ciepło, ale także na stworzenie kości pamięci, które nie będą wymagały zewnętrznego zasilania. Prowadzone badania w tym zakresie mają na celu stworzenie takich jednostek pamięciowych, z tych cienkich warstewek tlenku. Przy współpracy temperatury z przyłożonym napięciem do okładzin magnetycznego materiału, można odpowiednio ustawić polaryzację elektronów na jeden z dwóch stanów. Stąd jak nietrudno się domyślić dość prosta droga do stworzenia efektu pamięciowego. Prace trwają. Przy okazji tych badań odkryto także nową metodę sterowania termoenergią, w tak powstałym tunelu łączeniowym (wspomniana cienka warstwa), poprzez umiejętne sterowanie strumieniem magnetycznym. W ten sposób, udało się ten efekt termoelektryczny wzmocnić 100-krotnie, efektywnie przekształcając utracone ciepło na energię elektryczną. Oznaczać to może, że niedługo powstaną materiały, zdolne do zapamiętywania informacji, bez pobierania energii, a nawet je generujące, pod wpływem temperatury. © Georg August Universitat Gottingen

reklama
reklama
Załaduj więcej newsów
April 15 2024 11:45 V22.4.27-2
reklama
reklama