reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
© albert lozano dreamstime.com Przemysł elektroniczny | 13 sierpnia 2015

Polski wynalazek może zrewolucjonizować przemysł spożywczy

Przestańmy niepotrzebnie transportować wodę. Wystarczą koncentraty, które łatwo zmienią się w napoje lub posiłki. Do tego potrzebna jest jedynie maszyna przypominająca ekspres do kawy i niewiele od niego droższa.
Maszyna na kapsuły, nieco większe niż znane powszechnie kapsuły do kawy, pozwala w warunkach domowych uzyskać z koncentratu szklankę naturalnego mleka, naturalnego soku, gorącą czekoladę, herbatę, zupę, nawet alkoholowego drinka. Urządzenie nazywa się Matheus i zbudowane zostało w dwóch wersjach. Większa, przeznaczona dla biur i tzw. „małej gastronomii”, czyli np. dla stacji benzynowych serwujących napoje i przekąski, posłuży do testów technicznych. Udoskonalona wersja ma trafić do naszych domów – czytamy w portalu PAP – Nauka w Polsce.

Matheus zawiera bojler do wody, grzałkę, pompę powietrza i pompę wody, czyli główne elementy są podobne jak w ekspresie do kawy. Zasadnicza różnica to elektronika – urządzenie ma skomplikowany system zarządzania różnymi parametrami. Żeby z koncentratu zupy uzyskać potrawę, trzeba użyć bardzo precyzyjnej temperatury rozlewu. Ważne jest też dozowanie ciśnienia i dozowanie powietrza.

Zespół projektantów i innowatorów z Rzeszowa, który pracował m.in. nad innowacyjnym systemem sterowania maszyną, liczy ok. 15 osób. Prototypowe urządzenia kosztują znacznie więcej niż te, które w przyszłości będą dostępne na rynku. Koszt komercyjnego urządzenia będzie niewiele większy od ceny ekspresu na kapsuły – jeżeli ekspres kosztuje ok. 500 zł, to Matheus będzie kosztował ok. 700 zł. Specjaliści z firmy skalkulują cenę na podstawie kosztów przemysłowej produkcji. Jak zapewnia kierownik projektu, produkcja ruszy w Polsce, części będą kupowane zagranicą, chodzi tylko o montaż urządzenia – w kraju, według opatentowanej metody. Jak zapewnia szef projektu, Marek Tarnowski, instalacja 40 komercyjnych prototypów rozpocznie się już od września.

Spółka Mokate otrzymała dofinansowanie z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. „Innowacyjna technologia wytwarzania produktów z koncentratu płynnego i/lub sypkiego zamkniętego w kapsule” powstawała od sierpnia 2012 r. do czerwca 2015 r. Wszystkie prace kosztowały ponad 8 mln 276 tys. złotych, z czego Narodowe Centrum Badań i Rozwoju dołożyło 3 mln 161 tys. złotych w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

---
Źródło: PAP – Nauka w Polsce

Komentarze

Zauważ proszę, że komentarze krytyczne są jak najbardziej pożądane, zachęcamy do ich zamieszczania i dalszej dyskusji. Jednak komentarze obraźliwe, rasistowskie czy homofobiczne nie są przez nas akceptowane. Tego typu komentarze będą przez nas usuwane.
reklama
reklama
reklama
Załaduj więcej newsów
februari 21 2017 23:03 V7.12.4-1