reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
© albert lozano dreamstime.com Przemysł elektroniczny | 13 sierpnia 2015

Polski wynalazek może zrewolucjonizować przemysł spożywczy

Przestańmy niepotrzebnie transportować wodę. Wystarczą koncentraty, które łatwo zmienią się w napoje lub posiłki. Do tego potrzebna jest jedynie maszyna przypominająca ekspres do kawy i niewiele od niego droższa.
Maszyna na kapsuły, nieco większe niż znane powszechnie kapsuły do kawy, pozwala w warunkach domowych uzyskać z koncentratu szklankę naturalnego mleka, naturalnego soku, gorącą czekoladę, herbatę, zupę, nawet alkoholowego drinka. Urządzenie nazywa się Matheus i zbudowane zostało w dwóch wersjach. Większa, przeznaczona dla biur i tzw. „małej gastronomii”, czyli np. dla stacji benzynowych serwujących napoje i przekąski, posłuży do testów technicznych. Udoskonalona wersja ma trafić do naszych domów – czytamy w portalu PAP – Nauka w Polsce.

Matheus zawiera bojler do wody, grzałkę, pompę powietrza i pompę wody, czyli główne elementy są podobne jak w ekspresie do kawy. Zasadnicza różnica to elektronika – urządzenie ma skomplikowany system zarządzania różnymi parametrami. Żeby z koncentratu zupy uzyskać potrawę, trzeba użyć bardzo precyzyjnej temperatury rozlewu. Ważne jest też dozowanie ciśnienia i dozowanie powietrza.

Zespół projektantów i innowatorów z Rzeszowa, który pracował m.in. nad innowacyjnym systemem sterowania maszyną, liczy ok. 15 osób. Prototypowe urządzenia kosztują znacznie więcej niż te, które w przyszłości będą dostępne na rynku. Koszt komercyjnego urządzenia będzie niewiele większy od ceny ekspresu na kapsuły – jeżeli ekspres kosztuje ok. 500 zł, to Matheus będzie kosztował ok. 700 zł. Specjaliści z firmy skalkulują cenę na podstawie kosztów przemysłowej produkcji. Jak zapewnia kierownik projektu, produkcja ruszy w Polsce, części będą kupowane zagranicą, chodzi tylko o montaż urządzenia – w kraju, według opatentowanej metody. Jak zapewnia szef projektu, Marek Tarnowski, instalacja 40 komercyjnych prototypów rozpocznie się już od września.

Spółka Mokate otrzymała dofinansowanie z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. „Innowacyjna technologia wytwarzania produktów z koncentratu płynnego i/lub sypkiego zamkniętego w kapsule” powstawała od sierpnia 2012 r. do czerwca 2015 r. Wszystkie prace kosztowały ponad 8 mln 276 tys. złotych, z czego Narodowe Centrum Badań i Rozwoju dołożyło 3 mln 161 tys. złotych w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

---
Źródło: PAP – Nauka w Polsce

Komentarze

Zauważ proszę, że komentarze krytyczne są jak najbardziej pożądane, zachęcamy do ich zamieszczania i dalszej dyskusji. Jednak komentarze obraźliwe, rasistowskie czy homofobiczne nie są przez nas akceptowane. Tego typu komentarze będą przez nas usuwane.
reklama
reklama
reklama
reklama
Załaduj więcej newsów
November 29 2016 16:13 V7.6.2-2