© Carlo Gavazzi
Komponenty |
Indukcyjne czujniki zbliżeniowe
Wchodzimy powoli w erę biotechnologii, gdzie produkty pochodzenia roślinnego czy zwierzęcego wykonują jakąś pracę. Coraz częściej wykorzystuje się te produkty w elektronice, by poprawić ich jakość. W tym przypadku wykorzystano kukurydzę.
Nowa seria czujników zbliżeniowych, oferowanych przez Carlo Gavazzi, o nazwie ICB, to prawdziwie ekologiczny produkt. Dostępne jest w obudowie, która może być mocowana do ścianki za pomocą gwintu M12. Obudowę pokryto mosiądzem i niklem, a one same są długie i podłużne.
Jednakże obudowy mają także ciekawą właściwość. Zwiększono jej wytrzymałość mechaniczną na zginanie, wykorzystując do tego produkty uboczne z przetwarzania kukurydzy. Rdzeń cewek jest natomiast pozbawiony elementów ferrytowych. Jest nim zwykłe powietrze. Dzięki temu czujnik jest odporny na zakłócenia elektromagnetyczne oraz wstrząsy i wibracje, jakimi poddany może być sensor. Ponadto jak zapewnia producent, nie ma tu spadku w jakości pomiarów, a mierzone odległości są nawet większe, niż ma to miejsce w innych czujnikach tego typu.
Dostępny w wersjach z wyjściami NO (normalnie otwarty) i NZ.(normalnie zamknięty). Tak jak i inne czujniki, ten także ma trzy wyprowadzenia w postaci przewodów. Przewody mogą mieć długość 2 metrów, by sygnał był dobrej jakości. W najbliższym czasie planuje się stworzenie dodatkowych czujników z obudowami zgodnymi z gwintami M8, M18, M30.